joi, 7 octombrie 2010

Abandon

Droguri. Alcool. Sex. Rebeliune. Pasiune. Curiozitate. Talent.

Niște idei halucinante au fost de ajuns pentru ca Andy Warhol să înceapă să se exprime prin artă. De la propriile fobii, fixații, plăceri, sexualitate  - la impactul pe care expresionismul de gen Pop Art l-a avut asupra criticilor secolului trecut, iată cum o Monroe editată ca prin ochii unui consumator de LSD, o simplă banană pe Velvet Underground sau tipicul procedeu de oxidation art i-au adus lui Warhol notorietate în lumea artistică. Ideea fundamentală pornea de la libertatea de exprimare. Inexistența convenționalismelor. A fost perioada perfectă, de maximă inspirație, perioada în care arta vizuală și muzica faceau front comun ... Bowie, Iggy Pop, Lou Reed ... Vieți duble, vieți triple, vieți de noapte. O prospețime redată de puritatea mișcărilor artistice...O virginitate orgasmică, o formă viabilă de expresionism, un cabaret al simțurilor.
Și voi distruge tot acest miraj spunând că, în mod cert, orice mișcare revoluționară artistică s-a amestecat cu interese personale. Ieșită din anestezie, realitatea poate sta altfel decât o putem percepe prin prisma fondului exterior.
Perioada hippie ma duce cu gandul la tineri lipsiți de constrângeri, tineri pentru care prioritatăți înseamnă sex, stupefiante, muzică, festivaluri în aer liber, corturi, sex, tineri nomazi care profită de prezent și...doar atât. Dar iată cum și acest miraj se spulberă odată cu Rolling Stones:Gimme Shelter. Revoltă fără sens. Oamenii sunt și au fost tot timpul la fel.
Arta, în general, a devenit, dacă nu a fost dintotdeauna, o afacere. Unora le-a adus faimă, alții s-au stins anonimi. Mulți au ucis total conceptul de artă, iar alții nu au privit-o niciodată ca pe o resursa vitală. Cauzele sunt clare. Din dorința de a egala și/sau de a depăși cât mai repede nivelul unuia pe care il idolatrizează sau invidiază, omul are de cele mai multe ori tendința de a se grăbi în parcurgerea traseului propus. Astfel, în absența unei nevoi sacre de a te dedica întru totul artei, în absența geniului care imploră numaidecât exteriorizare, amatorii care se angajează în cariere artistice ar trebui să se reorienteze.
 Tot ce a rămas neschimbat este asocierea calității artistice cu uzul de droguri și alcool. Ori impresia greșită că bolile mintale stimulează creativitatea. Van Gogh însuși mărturisea ce povară i-a fost schizofrenia în procesele de creație.În orice caz, fiecare om este unic (chiar daca foarte mulți depun mari eforturi pentru a copia pe altcineva - iată un fenomen omniprezent în timpul actual...) și fiecare stimul al creativității ar trebui să provină mai ales din centrul eului fiecăruia, din personalități ascunse, din trăiri și chestiuni personale, specifice fiecărui individ. Apelul la substanțe „stimulatoare” denotă, după mine, o nesiguranță asupra propriilor capacități.Trebuie s-o spun, totuși, până la urmă nu contează ce anume te-a stimulat, dacă dispui de acel ceva care se luptă în tine, efectul va fi evident.
Dar noua generație, cu sau fără pastile și alcool, pare incapabilă de a reinventa frecvențele audio-vizuale. A devenit laitmotiv deja statutul de Rockstar, ca și cum asta presupune urmarea unei școli care îți va permite, cu o diplomă și un CV sa te lansezi. S-au pierdut multe pe drum...pe undeva se face o mare greșeală. Și această greșeală se umflă din ce în ce mai tare pe măsură ce se merge doar pe interese financiare. Ce fel de emisiuni sunt acelea care „recrutează tinere talente” cu scopul de a scoate din ele superstaruri? Pe cât de abominabil sună asta, pe atât de real se arată și viitorul multor puști care fac tot posibilul să ajungă pe scene, pe la televiziuni și să nu facă nimic.
Insensibilitate și cruzime apocaliptică în fața uciderii conceptului de artă. Demolare a tot ce s-a construit bun vreodată. Introducerea canceroasă a imitației, a prostului gust, a sclavagismului în fața mediei.
Prefer să-mi continui drumul spre trecut. Un trecut care nu e al meu, în care nu eu am trăit, dar pe care mi-l pot imagina ca fiind al meu, de la Bay City Rollers la The Clash, de la David Bowie la The Doors, de la Cosmic Psychos la Little Eva, de la Godfather la Marilyn Monroe...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu