Evenimentul a respectat ora menționată pe afiș, la ora 21:00 urcând pe scenă cei de la BACKLASH, trupă din Tg. Mureș care abordează stilul groove metal. Prin prezența scenică și interpretarea pieselor atât proprii, cât și cover-uri (amintind aici de Judas Priest - Breaking The Law sau Ektomorf - I Know Them), trio-ul a debordat de energie, motivându-i pe cei aflați în public să se dezlănțuie. Așa cum au declarat ulterior băieții de la BACKLASH, „Am parcurs cam 110km ca să ajungem in Irish; lume nu a fost multă, dar cei prezenți s-au distrat de minune, s-a văzut ca au chef sa dea din cap, să urle și să facă pogo. Asta e tot ce contează. Indiferent dacă sunt 10 sau 100 de oameni, noi ne facem treaba la fel.”
Cea de-a doua parte a serii i-a adus pe scenă pe cei de la WAX MUPPET, care nu s-au lăsat descurajați de lipsa publicului și au interpretat în același stil nonconformist și natural cele 8 piese proprii, aducând un plus de energie și menținând spiritul animat puținilor oameni prezenți. Odată cu WAX MUPPET, atmosfera a fost invadata de sound-ul grunge care parcă te ducea în urmă cu 20 de ani ori cel puțin îți insufla o stare de deja-vu, cumva cu un stil aparte, contra noului val actual, piese care transmit trăiri și emoții prin prisma a doar două instrumente - chitară și tobe, cât și prin melodicitatea abrazivă, dedicată genului, a vocii.
Per ansamblu, trebuie sa menționez că acest eveniment a fost programat și anunțat cu aproximativ o luna de zile în urma. Scuza celor care nu și-au făcut apariția se regăsește probabil în retorica acestui gen de atitudine: „Cine mai sunt și ăștia?”/ ”Prea scump biletul, nu merită!”/ „Nu mă interesează”. Pentru că am stat la intrare pe tot parcursul evenimentului, am întâmpinat tot felul de figuri marcate de o curiozitate sublimă, care se interesau doar CE E și CÂT COSTĂ, apoi se întorceau la treburile lor. Tot atunci, și-a făcut apariția un cuplu, probabil erau nemți, dar s-au prezentat atât de diferit și open-minded, ba chiar au rămas și la concert și păreau să se simtă bine. La un moment dat, un vârstnic dubios, îmbrăcat într-o pelerină neagră si purtând ochelari de soare, a dorit să asiste la concert pentru câteva minute, fără să fie taxat, pentru ca apoi sa plece, nu înainte de a îmi/ne transmite, celor care eram „ușieri„ că „Transilvania l-a întinerit”. Bine, cu toate acestea, localul a fost destul de plin în afara sălii de concert, oamenii savurând pizza și bând bere pe muzica dance care rula în acele momente din playlist, probabil unii dintre ei ascultând cu o ureche și ce se cânta live.
Adevărul e lipsit de echivoc și în acest caz, când pot afirma ca acest gen de evenimente care promovează, să zicem, două trupe aflate la începutul carierei, va fi tratat cu superficialitate și indiferență crasă de așa zișii amatori de muzica live. E ca și cum lumea e plictisită să mai asimileze ceva nou, consideră poate redundant sa plătească pentru ceva despre care nu știu, și - cel mai grav mi se pare că în momentul în care tocmai din aceste motive trupele respective cânta în fața unei săli aproape goale, vor fi aspru judecate și le va fi ponegrită integritatea și pusă la îndoială calitatea , doar pentru că lipsind oamenii, trupele sunt automat etichetate ca fiind mediocre.
Se poate observa o oarecare obsesie privind publicul larg la un concert, când fotoredactorii nu se plictisesc în a imortaliza în fotografii și mulțimea (unde e cazul), aici intervenind în mod indubitabil un efect de ordin psihologic: este normal ca în momentul impactului vizual redat de aceste fotografii, oamenii care le privesc să atribuie trupei respective ideea de succes, ideea că prinde la public - și evident vor cauta să se îngrămădească și ei în mulțime la următorul concert. Fotografiile nu transmit decât un aspect informativ cu privire la cum s-a desfășurat un eveniment, consider că ar fi ideal să se pună mai mult preț pe redarea video a evenimentului, de unde se poate concluziona dacă o trupă ți-e pe plac sau nu, în funcție de prestația live, de piesele și muzica în sine, și nu neapărat de … imagini cu publicul care s-a adunat la concert. În sfârșit, e destul de dificil să încerci să schimbi ceva în mentalitatea omului care se simte bine cand se îmbracă în blană de oaie, se uită în oglindă și apoi merge mândru să se integreze in turmă.
Despre trupa BACKLASH vom mai auzi, aceștia având programate concerte pe 12 dec. la Tg. Mureș, 27 dec. la Miercurea Ciuc și pe 14 mai 2011, la Rock Stage, în Sf. Gheorghe.
WAX MUPPET își va continua activitatea pe plaiurile clujene, deocamdată, următorul concert având loc joi, 9 dec., în Gambrinus Pub, alături de Dance Trauma, Human Host Body si Stuck In A Rut.
În loc de incheiere, las la aprecierea voastră două înregistrări extrase din concertul susținut de BACKLASH și WAX MUPPET, pe 5 dec., în Irish & Music Pub.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu